Kako odmor učiniti još zabavnijim

Koliko ste se puta našli u situaciji da se danima (ma što danima, mjesecima) veselite godišnjem i pripremate za odmoru i isplanirali ste svaku sitnicu do sitnica – kako ćete putovati, što obući za put da vam bude ugodno, a opet toplo, ali ne previše toplo (što na kraju završi u hrpi odjeće koju nosite sa sobom), zatim gdje ćete odsjesti, koliko će koštati večere, treba li vam šešir za plažu, imate li kremu za sunce i olovku za oči koju na kraju nećete uopće upotrijebiti…

I onda napokon dođe TAJ dan – nervoza je već lagano u zraku, naravno, uvijek se u pet do dvanaest sjetite da ste ipak nešto uspjeli zaboraviti, pa uz negodovanje sjedate u auto ili avion i, gunđajući sebi u bradu, napokon – krećete. Vjerovali ili ne, tada stvarno počinje taj dugo očekivani odmor. Euforija raste, nervozu zamjenjuju leptirići uzbuđenja jer taj raj na zemlji o kojem maštate sada čeka samo na vas.

I tako prolaze dani odmora u ugodnom uživanju, uzeli ste polupansion: doručak, kavica, kupanje, večera, noćenje – ista rutina iz dana u dan. Već ste polako preplanuli, isprobali ste sve sladolede iz ponude, pročešljali sve dućane u okolici. Naravno, nije ni to loše, ali ipak, nekako se ne podudara s onim isplaniranim – kao da ste očekivali nešto više (usuđujete se pomisliti, ali samo u svojoj glavi).

Sasvim je u redu priznati da realizacija odmora ne mora uvijek zadovoljavati očekivanja koja smo mjesecima stvarali. Rutina može biti ugodna, ali nas i pomalo uspavati u nekom mlakom raspoloženju. A kada prihvatimo taj blagi osjećaj razočaranja, možemo prijeći na sljedeći korak – na konkretna rješenja!

Zato slijedite tri savjeta koji će učiniti vaš odmor zabavnijim nego što ste mogli i zamisliti:

Prepustite se spontanosti

Znamo da ste napravili tisuću planova i da ih želite imati pod kontrolom, ali u redu je „iskoračiti“ iz scenarija i prepustiti se onome što spontano uđe u vaš odmor. Spontani događaji i susreti ponekad znaju biti i sudbinski – zato ih prihvatite sa stilom i sa širokim osmijehom.

Izađite iz svoje sigurne zone

Oduvijek ste se divili slobodnjacima koji se voze zip line žicama ili se odvažno bave raftingom na neobuzdanim brzacima – zašto to ne biste bili upravo vi? Često se divimo postupcima drugih, a sebe smatramo nedovoljno hrabrima ili sposobnima za takva djela. Ali, takve kočnice zapravo stvaramo sami, dok je prava istina da smo sasvim kompetentni za većinu djela kojima se divimo, samo ako u to vjerujemo. Zato upamtite – samo nebo je granica (a ako vas zanima odlazak u Svemir – onda nije ni nebo, ali to je tema za neki drugi odmor).

Odmor donosi  nove ljude

Tek kada otvorimo svoje oči i uši za tuđe priče i karaktere, proširujemo svoj svjetonazor. A to je bogatstvo koje se ne može kupiti niti jednim novcem. Ako potpuno otvoreno i bez zagrada pristupite novim ljudima, dobit ćete uspomene na odmor koji vam je promijenio život nabolje – širenjem vlastitog duha i novim prijateljstvima koja ćete nositi u sjećanju kao najljepši suvenir.