Green Corner

-Hotel Plaža Duće-

Prilikom izgradnje hotela, imali smo na umu da je jedini i pravi odgovor na nestajuće resurse, dramatičan porast emisije CO2 i stalno rastuće cijene energije u očuvanju, pametnom i poduzetničkom razmišljanju i djelovanju u skladu s prirodom.

Svjesni odgovornosti  i okoline u kojoj se nalazimo, ugradnja toplinskog fasadnog sustava sa svjetskim ekološkim certifikatima , suvremene tehnologije za upravljanjem pametnim sobama za očuvanje energije, posebni sustavi za navodnjavanje, solarni paneli su samo dio puzzle cjelokupnog projekta.

Od odabira ekoloških boja na bazi vode do električnih punionica, u nastavku Vam donosimo naše doprinose ka boljem i održivijem poslovanju.

ENERGETSKI CERTIFIKAT:

ENERGRETSKA UČINKOVITOST I ČISTI IZVORI ENERGIJE

Energetska učinkovitost je provedena kroz više faza, osim ugradnje rasvjetnih tijela koji koriste led tehnologiju i tajmere za maksimalnu uštedu, hotel je u cilju smanjivanja emisije CO2 realizirao i slijedeće:

FOTONAPONSKE (SOLARNE) ELEKTRANE  – Fotonaponske elektrane snage 35kWna objektu omogućuju izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu. Elektrana je umrežena u sustav cijelog objekta, kako bi se omogućilo ravnomjerno raspoređivanje i maksimalno iskorištavanje proizvedene energije. Višak energije se vraća u mrežu te ga distributer struje otkupljuje.

ELEKTRIČNA PUNIONICA – sukladno filozofiji i usklađivanju našeg poslovanja na štednji energije i jačanju održivog razvoja, na raspolaganju imamo punionicu za električne automobile.

Certificirana električna punionica može puniti dva vozila istovremeno brzinom 24kW i 32kWpo satu.

ALUMINIJSKA STOLARIJA – koristimo moderne visoko toplinsko izolirane klizne –i klizno-podne sisteme te specijalna stakla kako bi dostigli Uw-vrijednosti < 1,1 W/(m²K), g=0,35. Cilj nam je smanjenje gubitaka temperature objekta, odnosno zadržavanje temperature unutar objekta bez obzira na vanjske uvjete i čimbenike čime štedimo na utrošku energije hlađenja/grijanja. Te je naš hotel i referenti objekt za 2017.godine za navedenu modernu tehnologiju.

DIZALA – ugradili smo najbolja dizala u klasi po ekološkoj učinkovitosti. Ugrađen je sustav učinkovitog dizanja s regenerativnim učinkom te ne sadrži ulje. Regenerativni pogon obnavlja ovu energiju,štedeći čak do 20% ukupne potrošene energije. Koristimo LED rasvjetu unutar dizala kao i u cijelom objektu. Energetski učinkovit rad na standbyju. Automatski rad svjetala u kabini gasi svjetla kad se kabina ne koristi i ponovno ih upali kad se kabinu pozove. Napajanje pogona postavljeno je u stanje mirovanja kad ga se ne koristi. Prikazi signalizacije prigušeni su kad ih se ne koristi. Ventilator u kabini ugašen je kad dizalo nije u upotrebi. Kontrola osvjetljenja hodnika automatski podešava svjetla na odredišnome katu.

RASVJETA – cijela rasvjeta unutar hotela je LED rasvjeta renomiranih europskih proizvođača s dugom garancijom. Rasvjetom upravljamo pomoću luxometra te raznim senzorima kako bi se prigušila odnosno isključila u slučaju da nije potrebna.

FASADNI SUSTAV – fasadni sustav renomirane svjetske firme za fasadne sustave, očituje se kao nezapaljivi kompozitni sustav za toplinske izolaciju koji od ljepila, preko termo izolacijskih ploča mineralne vune pa sve do završnog premaza mineralnog podrijetla, ispunjava zahtjeve Euro klase A2 prema EN 13501-1. Ušteda energije se očitovala u smanjenoj potrebi sustava grijanja i hlađenja, s obzirom da se energija zadržava te uštede idu i do 75%.

BOJE – iznimno ekološki prihvatljive, a time idealne za osjetljiva područja i ponajprije za alergičare: ekološke boje za interijere proizvode se isključivo od sirovina koje štede resurse i ne sadrže konzervanse.

EFIKASNE UPOTREBA VODNIH RESURSA

Svjesni vrijednosti  pitke vode, vodili smo računa o racionalnom trošenju kako u sanitarnim čvorovima, ekonomičnijem mijenjanu ručnika tako i u održavanju vanjskih zelenih površina:

SUSTAV NAVODNJAVANJA – sustav navodnjavanja se bazira na vodospremi koja se puni kišnicom sa objekta koja je automatizacijom povezana s cijevima prema zelenim površinama hotela.

Ugradnjom ovog sustava omogućeno je doziranje potrebne količine vode za navodnjavanje zelenih površina, na način da se eventualni višak vode ponovno vraća u vodospremu i sprječava nepotrebne gubitke.

SANITARNI ČVOROVI – u sanitarnim čvorovima postavljene su slavine i tuševi sa posebnim štednim

perlatorima koji kao energetski efikasan dodatak štedi vodu na način da ubacivanjem zraka u mlaz vode koja protječe kroz slavinu, smanjuje količinu vode koja je nadomještena zrakom.Ovim perlatorima ušteda vode ide i do 50%.

Posebni vodokotlići koji su limitirani 3l i 6l po puštanju, čime se dodatni štedi na upotrebi vode.

RUČNICI – naše goste molimo da ručnike mijenjanju samo po potrebi. Potaknuti su natpisima u svojim kupaonicama kojim ih se potiče da čiste ručnike ne odlažu na pod, nego samo one kojima je potrebno pranje.

ŠAMPONI I SAPUNI  kozmetika korištena u našem hotelu je pakirana u bocama koje su napravljene od 100% recikliranog materijala, sva odbačena plastika se koristi za ponovno pravljenje ambalaže.

Šamponi i sapuni su PH neutralni bez parabena i mineralnih ulja.

Od 2019 godine do danas smo smanjili upotrebu plastike za 90%, cilj je do 2022 prijeći na potpuno ekološki prihvatljive načine pakiranja, ambalaža, čaša, šalica, slamki itd.

NAŠE PORUKE I CILJEVI:

✓ Štedimo dragocjenu pitku vodu
✓ Štedimo energiju na više načina
✓ Naša energija dolazi iz obnovljivih izvora
✓ Izbjegavamo i odvajamo sve vrste otpada
✓ Naši zaposlenici podržavaju naše aktivnosti u zaštiti okoliša
✓ Smanjujemo upotrebu kemijskih tvari
✓ Imamo jasnu ekološku politiku i predanost.

Zahvaljujemo se našim partnerima za ekološko razmišljanje i zajedničkom djelovanju prema boljem sutra.