Sunčajte se na odmoru, ali odgovorno

Na odmor se dolazi radi odmora, očito, zatim radi zabave, kupanja u moru, druženja s dragim ljudima, dobre hrane, ali i sunčanja. E pa sunčajte se, slobodno. Opcije u Hotelu Plaža Duće što se sunčanja tiče su razne, možete se sunčati na svome balkonu, pored velikog vanjskog bazena ili na predivnoj pješčanoj plaži. Vi birate. Ali izaberite i dobru kremu za sunčanje odnosno zaštitu protiv štetnog utjecaja sunca.

Danas je preporučen period izbjegavanja produženog boravka na suncu od 10 do 17 sati no pretpostavljamo da ipak dan želite provoditi uz more ili bazen. Suncobran je dobra zaštita, čak do 40 UVA zaštitnog faktora, ali ne i dovoljna. Za duge boravke, a to bi bili oni duži od sat vremena, svakako nanesite is sredstvo za sunčanje s visokim faktorom 30 ili čak 50 ako ste osjetljive kože. I ne zaboravite ga obnavljati nakon kupanja ili svakih par sati.

Ne bi li se obranila od štetnog zračenja, naša koža posjeduje poseban sustav obrane – melanin. Nakon prvog izlaganja kože UV zračenju dolazi do aktivacije stanica koje sadrže melanin. Melanin se hrabro postavlja između zračenja i DNK molekula u stanicama kože, apsorbira UV zračenje i što je najvažnije – uzrok je lijepe preplanule boje kože. Kada dođe do zasićenja melanina, oštećenje kože postaje jače i nastaju opekline. Kako biste izbjegli opekline i potencijalno si upropastili cijeli odmor (jako je nezgodno obući majicu na izgorena leđa npr.) uvijek nanesite kremu prije izlaganja suncu.

Evo još nekoliko preporuka za ugodan boravak na suncu:
1. Trebali biste redovito nanositi kremu za sunčanje (minimalno faktor 30) na sva područja koja nisu zaštićena odjećom, uključujući lice, uši i gornju stranu dlanova.
2. Posebno pripazite na osjetljiva područja poput nosa, ramena, gornje strane stopala i stražnji dio vrata.
3. Nemojte puno utrljavati kremu za sunčanje, samo ju ravnomjerno nanesite na kožu.
4. Kremu treba ponovo nanijeti nakon svakog kupanja ili jačeg znojenja.
5. Ako ste blijede puti, dva tri puta tjedno izađite na sunce bez kreme za sunčanje, ali u trajanju od 15 minuta, ne bi li osigurali dovoljnu proizvodnju vitamina D, osobe tamnije puti trebaju nešto više vremena.